четверг19 сентября 2024
gazeta-ua.com

Васильківська 40 бригада тактичної авіації отримала почесне найменування "Привид Києва"

05:42 25-08-2024
Васильківська 40 бригада тактичної авіації отримала почесне найменування

З нагоди 33 річниці Незалежності України Володимир Зеленський присвоїв почесне найменування "Привид Києва" 40 бригаді тактичної авіації Повітряного командування "Центр" Повітряних сил ЗСУ

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Указ Президента та Повітряне командування Центр у "Фейсбуці".

У документі йдеться, що цю назву присвоєно, "зважаючи на зразкове виконання особовим складом 40 бригади тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України покладених на неї завдань", а також "на підтримку ініціативи громадськості та Міністерства оборони України".

Про нове найменування авіабригади президент Зеленський повідомив у суботу, 24 серпня, під час урочистостей з нагоди 33-ї річниці Незалежності України, які відбувалися у Києві.

Держава шанує нескорений і геройський народ України — його полеглих і живих володарів неба прославлених в усьому світі за патріотизм і волю до Перемоги! З початком відкритої збройної агресії авіація Повітряних Сил, яка поступалася по всім показникам ворогу, доклала неймовірних зусиль завдяки навченості, узгодженим та професійним діям незламної волі та патріотизму – перемогла навалу ворога в повітрі та звільнила небо Київщини від окупантів, забезпечив дії наших сил оборони щодо деокупації наших територій

— зазначили в ПК "Центр".

Нагадаймо, що 24 лютого 2022 року близько о 5:10 аеродром у Василькові зазнав ракетного удару, втім завдяки діям старшого лейтенанта В’ячеслава Радіонова повний склад бригади літаків не зазнав ушкоджень та був піднятий в небо. Того ж дня аеродром бригади зазнав повторних ракетних ударів, але бригада боронила небо над Києвом та областю і збила щонайменше 6 літаків.

За перші 18 днів війни, від 24 лютого до 12 березня, бригаді вдалось знищити щонайменше 20 ворожих літаків. 15 червня 2022 року бригада була відзначена почесною відзнакою “За мужність та відвагу”.

У жовтні 2023 року Київська міська рада звернулась до президента України та міністра оборони України з проханням присвоїти 40-ій бригаді тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України почесну назву "Привид Києва".

Нагадаймо, що під час виконання бойового завдання загинув пілот Васильківської 40-ї бригади Олександр Мигуля.