Среда, 10 апреля 2024 03:52

В ISW прокоментували візит Лаврова до Китаю

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і президент Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі в Пекіні, 9 квітня 2024 року

Росія послідовно просуває ідею очолюваного нею «багатополярного світового порядку» із РФ у ролі лідера коаліції незахідних держав, які протистоять США і Заходу, і про створення цього ладу йшлося під час візиту міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до Китаю, пише у своєму звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що російські державні ЗМІ активно висвітлювали спільні зусилля Росії і Китаю щодо боротьби з нібито «подвійним стримуванням» Заходу, націленим на Москву і Пекін, під час зустрічей міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова з президентом Китаю Сі Цзіньпіном і міністром закордонних справ Ваном Ї в Пекіні 9 квітня. Кремлівська агентство ТАСС повідомило, що Ван запропонував Китаю і Росії брати участь у «подвійній протидії» у відповідь на ймовірні спроби Заходу «подвійного стримування» проти Росії й Китаю.

Лавров заявив, що російсько-китайське «всеосяжне партнерство і стратегічна взаємодія» досягли «безпрецедентного рівня», і що Росія і Китай мають взаємні міжнародні інтереси і будуть координувати зусилля для вирішення внутрішніх і зовнішніх проблем.

Водночас в Інституті вивчення війни звернули увагу на занепокоєння Кремля через те, що Китай не бажає «повноцінно брати участь необмеженому партнерстві».

«ISW продовжує вважати, що Кремль і далі стурбований небажанням Китаю повноцінно брати участь необмеженому партнерстві, якого жадає Кремль, і що Китай продовжує тримати верх у російсько-китайських відносинах, незважаючи на останні повідомлення про те, що Китай дедалі більше готовий сприяти військовим зусиллям Росії в Україні», – йдеться в повідомленні.

Останніми роками Росія й Китай активізували контакти, а їхнє стратегічне партнерство лише зміцнилося після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Сполучені Штати Америки і їхні союзники запровадили санкції проти обох країн, зокрема проти Москви за вторгнення в Україну.

Раніше цього місяця генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що альянси Росії з «друзями в Азії» мають наслідки для глобальної безпеки. Зокрема, він зауважив, що Китай також «підтримує військову економіку Росії».

Минулого місяця американський Інститут вивчення війни (ISW) у своєму звіті зауважив, що Росія продовжує спроби вибудувати коаліцію на противагу Заходу, розвиваючи двосторонні відносини з Іраном, Північною Кореєю і Китаєм.

Форум