Вторник, 14 февраля 2023 14:42

З Росії із секретами ракетоносця Ту-160 втік інженер – ЗМІ

Читать на русском
З Росії із секретами ракетоносця Ту-160 втік інженер – ЗМІ
З Росії із секретами ракетоносця Ту-160 втік інженер – ЗМІ

У ході вторгнення в Україну Росія застосовує свої секретні надзвукові бомбардувальники Ту-160. При цьому побоюючись української ППО, літаки б’ють ракетами з глибини російської території.

Об этом сообщает Растрига

Тепер всі секрети стратегічного бомбардувальника даного типу можуть бути розкриті. Справа в тому, що інженер Казанського авіаційного заводу, який випускає Ту-160, втік до США та в обмін на інформацію попросив там притулку. Про це йдеться у звіті Митної та прикордонної служби США, який потрапив до рук видання Yahoo News .

ЗМІ стверджує, що один з інженерів разом із сім’єю на броньованому джипі ще наприкінці грудня перетнув американсько-мексиканський кордон.

Чоловік повідомив, що боїться переслідувань російської влади за участь у протестах на підтримку опозиціонера Олексія Навального. За надання притулку чоловік пообіцяв розплатитись важливою інформацією про російську військову авіацію.

"Він сказав, що був інженером-будівельником і що його попередня робота включала роботу з 2018 до 2021 року на виробництві певного типу військового літака на авіаційному заводі Туполєва в місті Казань", — пише видання.

Американські спецслужби довго перевіряли росіянина і дійшли висновку, що він справді має значну інформацію.

"За останні кілька років на заводі Туполєва розпочалася велика нова програма будівництва покращеної версії літака, а також програма модернізації існуючих літаків", — зазначає видання.

Американська влада відмовилася підтвердити чи спростувати журналістам цю історію. Видання вважає, що зараз його допитує ФБР.

Водночас військовий експерт Майкл Кофман пояснив, яку інформацію може мати інженер.

"Людина, яка працює на військово-промисловому підприємстві, такому як Туполєв, може мати доступ до цілої низки інформації про оборонно-промислове виробництво, специфікації, пов’язані з бомбардувальником Ту-160 і його нещодавно розробленим модернізованим варіантом, різними виробничими процесами, залежностями та їх обмеженнями. ", — сказав Кофман.

Зазначимо, що Ту-160 — міжконтинентальний надзвуковий стратегічний бомбардувальник, розроблений в ОКБ Туполєва у 1970-х роках. Вважається найкращим із стратегічних бомбардувальників, які є у Росії.

У 2015 році Росія вирішила запустити у виробництво модернізовану версію літака – Ту-160М. З відкритих джерел відомо, що до кінця 2022 один такий літак був побудований з нуля, а другий створений шляхом глибокої модернізації старої машини.

Источник: Russian Post