Понедельник, 22 апреля 2024 06:24

"єВідновлення": Харків є лідером за кількістю заяв на відшкодування збитків

харків

Харків є лідером за кількістю заяв на відшкодування збитків, завданих росіянами їхньому житлу, за програмою "єВідновлення".

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

"Харків на сьогодні є таким сумним лідером за кількістю заяв, поданих на відшкодування на компенсацію через "єВідновлення", – 37%. Ми вчора дивилися з колегами, і саме така кількість приходиться на Харків. Це десятки тисяч сімей, які станом на сьогодні мають від держави отримати можливість відремонтувати свої домівки у першу чергу", – сказала Шуляк.

Відповідаючи на питання, чи люди просять кошти на ремонт домівок саме у облцентрі, депутатка зазначила, що йдеться про Харків і Харківську область.

"Бо у нас є і громади, які дуже зруйновані, – це Ізюмська громада тощо, і село Циркуни та інші. Ворог же не зупинявся у своїх руйнуваннях, і Харківська область, як і Донецька та Київська, – це лідери за кількістю взагалі руйнувань і пошкоджень", – сказала вона.

Відповідаючи на питання, Шуляк заявила, що є два питання щодо компенсацій на житло станом на сьогодні – це те, що стосується ТОТ і територій, де ведуться активні бойові дії.

"Бо на певній території ведуться активні бойові дії і вже є інформація про те, що житло зруйновано, але поки що немає механізму, щоб людина отримала таку компенсацію. І ми говорили з Мінвідновлення, які зараз є основними імплементаторами такої програми, про те, що якщо є підтвердження, що житло зруйновано і комісія не може виїхати, бо війна йде, то не потрібно, щоб комісія виїжджала, а все ж таки щоб була надана можливість отримувати таку компенсацію", – пояснила Шуляк.

Вона сказала щодо ТОТ, що Мінвідновлення проводило експеримент на базі Мелітополя стосовно того, наскільки можна зафіксувати технічно, що таке житло дійсно зруйновано від обстрілів.

"Ми очікуємо, що вони опублікують результати такого експерименту. І у Мінвідновленні дуже хочуть максимально масштабувати на інші міста – Бахмут, Маріуполь. Бо по Маріуполю ми зараз бачимо понад 52 тис. заяв звідти щодо того, що у них зруйновано вщент житло", – зазначила Шуляк.

Як повідомлялося, 10 травня 2023 року в Україні стартувал програма "єВідновлення", в межах якої компенсацію до 200 тис.₴ на ремонт почали отримувати власники пошкодженого житла. Ці кошти можна використовувати на придбання будівельних матеріалів, оплату будівельних робіт та послуг підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а їх продавці подали заявку на участь у програмі через портал "Дія".

Як отримати компенсацію за знищене житло

Алгоритм наступний:

  • подати за допомогою порталу або застосунку "Дія" інформаційне повідомлення про пошкоджене або знищене житло;
  • подати заяву за компенсацію через портал або застосунок "Дія", через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), або в нотаріуса. Перед поданням заяви через ЦНАП, переконайтеся, що об’єкт зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Без цього отримати компенсацію не вдасться;
  • дочекатися, доки житло обстежить комісія – це відбудеться протягом 30 днів. Вона й винесе рішення про надання компенсації;
  • отримати в застосунку "Дія" житловий сертифікат;
  • вибрати нове житло та забронювати кошти на нього в "Ді"ї. Протягом п’яти робочих днів у застосунку надійде підтвердження про бронювання;
  • припинити право власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі-продажу. Упродовж 5 днів кошти надійдуть продавцю.

Нагадаймо, 1 серпня 2023 року програму компенсацій "єВідновлення" розширили для власників знищеного житла. Станом на сьогодні українці подали на це 10 772 заяв і 7 141 заява вже відпрацьована.

Автор: Галина Ялівець