Понедельник, 29 апреля 2024 21:21

Керченський міст і ATACMS. У ГУР заявили про намір зруйнувати міст між Кримом і Росією

Керченський міст, що з’єднує Росію із окупованим Кримом

Рішення США нарешті надати Україні ATACMS, на думку оглядачів, ймовірно свідчать не лише про те, що США змінюють стратегію стримування Росії, а й про те, що у Вашингтоні визнають право України знищити Керченський міст. На чому базуються такі висновки? Думки політиків і експертів зібрав Голос Америки.

«Якщо хтось не мав нагоди сфотографувати Керченський міст, ще є час», — написав в соцмережі Х колишній міністр закордонних справ країни Лінас Лінкявічус.

Відомий литовський дипломат, який тепер служить послом Литви в Швеції, Лінкявічус, додав до допису фотоколаж кримського мосту, а також запуску ракети.

Представник російської місії при ООН Полянський відреагував на допис Лінкявічуса, вказавши в Х, що автори подібних дописів пізніше про них пошкодують.

Україна може застосувати далокобійну зброю

В США підтверджують – Україна може застосовувати далекобійну зброю в окупованих частинах своєї країни. Один із високопосадовців Пентагону вказав, що Україна зможе використовувати далекобійні системи, щоб більш ефективно вражати цілі в окупованому Криму, повідомляє The New York Times.

Україна отримала далекобійні ракети Storm Shadow/SCALP від Британії та Франції. Про те, що в новому пакеті допомоги Україна отримає більш далекобійні ATACMS, повідомили в Пентагоні США.

Як стало відомо цього тижня, США вже надавали Україні ATACMS, які та застосувала.

Україна просить також ракети Taurus від Німеччини.

Ми зробимо це в перший половині 2024

ГУР

Видання The Guardian із посиланням на джерела в українському ГУР вказала, що українське відомство має намір незабаром вивести Керченський міст з ладу.

«Ми зробимо це в перший половині 2024», – сказав український посадовець виданню. Хоча автор статті в британському виданні і висловив сумнів у здатності ГУР провести таку операцію, він отримав запевнення від неназваного посадовця українського відомства, що ГУР «має більшість засобів, щоб досягти цієї мети».

ATACMS

ATACMS

«Їм вирішувати, як і коли їх використовувати» – Остін

Сполучені Штати оголосили про надання Україні довгострокової військової допомоги на суму 6 мільярдів доларів, найбільшого пакета допомоги за весь час російського вторгнення. Про це на брифінгу за підсумками наради зі союзниками заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

Контактна група з оборони України, відомою як «Рамштайн» на своєму 21-му засіданні, яке відбулося в режимі онлайн 26 квітня, узгодила допомоги, що включив найбільш потрібні Україні види зброї та боєприпасів.

...критично важливі перехоплювачі для українських систем протиповітряної оборони Patriot і NASAMS...

Остін

«Це найбільший обсяг безпекової допомоги, щодо якого ми сьогодні взяли зобов’язання. Він включатиме критично важливі перехоплювачі для українських систем протиповітряної оборони Patriot і NASAMS, більше систем протидії безпілотникам і допоміжне обладнання, значну кількість артилерійських боєприпасів і боєприпасів повітря-земля, а також технічне обслуговування та підтримку», – сказав Остін.

Також він прокоментував зміну рішення США щодо надання Україні далекобійних ракет ATACMS. Він зазначив, що насамперед його непокоїла здатність Сполучених Штатів захистити себе, а також підтримати власні спроможності.

«За два роки речі змінюються. Створюється більше боєприпасів... тож ми перебуваємо в хорошому становищі. Ми залишимося в хорошому становищі. І я думаю, що потенціал, який матиме Україна, – це хороший потенціал. Тож, їм вирішувати, як і коли їх використовувати, і ми сподіваємося, що вони створять досить гарний ефект,» – сказав Остін.

Міністр оборони США Ллойд Остін під час пресконференції після завершення засідання Контактної групи з питань оборони України. Вашингтон, 26 квітня 2024 року

Міністр оборони США Ллойд Остін під час пресконференції після завершення засідання Контактної групи з питань оборони України. Вашингтон, 26 квітня 2024 року

При цьому голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун за підсумками засідання Контактної групи у форматі Рамштайн наголосив, що «битва в Україні – це не просто віддалена боротьба», а йдеться про те, щоб «запобігти ширшому конфлікту, який потенційно може глибше втягнути інших у тривалі збройні протистояння».

Він зазначив, що додаткове фінансування, ухвалене Конгресом, здатне «допомогти формувати майбутнє».

Це пакет допоможе формувати майбутнє

Браун

«Ви запитуєте про те, яким тривалим буде його ефект. Я думаю, що є певний ефект у найближчій перспективі, тому що тепер українцям не обов’язково економити те, що вони мають, бо вони знають, що з цього пакету надходять певні речі, і будуть надходити додаткові пакети завдяки додатковому фінансуванню, яке надає їм більше гнучкості та можливостей для виконання», – сказав Браун.

На Керченському мосту

На Керченському мосту

Відкриваючи зустріч Контактної групи з оборони України 26 квітня, міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що «цього року в Україну почне прибувати понад ескадрилья наданих безоплатно [винищувачів] F-16, а також пілоти та інженери, які були підготовлені членами цієї Контактної групи».

Він також нагадав, що Контактна група, яка провела своє 21-ше засідання, вперше зібралася два роки тому і «за два роки члени групи пообіцяли надати понад 70 систем протиповітряної оборони середньої та великої дальності разом із тисячами ракет. Ми надали понад 3000 одиниць бронетехніки, у тому числі понад 800 основних бойових танків. Ми передали Україні десятки тисяч протитанкових ракет».

Керченський міст

Керченський міст

  • Росія гібридно окупувала Крим наприкінці лютого 2014 року, застосувавши військові підрозділи без пізнавальних знаків, захопивши кримський парламент, а потім провівши незаконний референдум про приєднання півострова до РФ.
  • До початку широкомасштабного вторгнення російської армії (24 лютого 2022 року) Україна не завдавала ударів по території окупованого Криму.
  • Тепер ЗСУ регулярно атакують російські військові об’єкти на території Криму. Ці цілі є законними для України, оскільки належать окупантам, які захопили її суверенну, визнану міжнародним правом, територію.
  • Україна вже завдавала ударів по Кримському мосту, але не дальнобійними артилерійськими системами, а дронами.