Четверг, 28 марта 2024 15:04

Російські удари пошкодили всі енергоблоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС,

тес,бурштинська

Унаслідок атаки росіян по українській енергосистемі 22 березня серйозно постраждали дві ТЕС енергохолдингу ДТЕК – Бурштинська та Ладижинська.

Про це повідомив виконавчий директор компанії Дмитро Сахарук, в інтерв’ю ЕП.

"Ми втратили 50% встановленої потужності. У нас постраждали всі блоки на Бурштинській ТЕС і всі – на Ладижинській ТЕС. Енергоблоки в різному ступені руйнації: від повної до понад 50%", – зазначив Сахарук, зазначивши, що у деяких випадках потрібно будувати блоки майже з нуля.

Він також додав, що наразі не працює Курахівська ТЕС,сильно пошкоджена КАБами.

Загалом у системі втрачено майже 2 ГВт доступної потужності. За прогнозами Сахарука, один-два блоки ТЕС ДТЕК почнуть працювати раніше, але загалом на відновлення потрібно 6-24 місяці або навіть більше.

Сахарук зазначив, що, за попередньою оцінкою, велике обладнання зруйновано приблизно на $200 млн, але ця сума збільшиться після завершення дефектування.

Нагадаймо, вранці 22 березня росіяни здійснили одну з наймасштабніших атак на енергетичну систему України. Для цього ворог застосовував близько 90 ракет, та понад 60 дронів. Унаслідок цього були пошкоджені ТЕС, енергетичні об’єкти, а у низці областей запроваджували аварійні відключення.

У тому числі під час ракетної атаки росіяни атакували найбільшу гідроелектростанцію України – ДніпроГЕС у Запоріжжі, а також одну з найбільших Харківську ТЕЦ-5. Через пошкодження вони припинили роботу.

Автор: Юлiя Недашківська