Среда, 08 мая 2024 17:00

В Україні спростили приєднання нових виробників електроенергії до мереж

ремонт,електроенергія,світло,відновлення

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), спростила процедуру приєднання генеруючих установок (газотурбінних, газопоршневих, когенераційних тощо) до електричних мереж.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні регулятора у середу, 8 травня, передає пресслужба НКРЕКП.

Зокрема, Нацкомісія зобов’язала приєднувати генеруючі установки до електромереж без сплати ставки за приєднання та спростила відповідну процедуру.

"Це є важливим з огляду на суттєві пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок ракетно-дронових ударів РФ, що негативно позначилось на стійкості енергетичної системи України", – зауважили у НКРЕКП.

Зміни, що внесені до постанови НКРЕКП (від 26 березня 2022 року № 352), спрямовані також на:

  • скорочення термінів видачі та погодження технічних умов;
  • зменшення кількості документів для отримання послуги приєднання;
  • забезпечення мінімальних технічних вимог для паралельної роботи генеруючих установок з енергосистемою;
  • використання у пріоритетному порядку існуючої енергетичної інфраструктури.

Очікується, що ці зміни сприятимуть диверсифікації джерел виробництва електричної енергії та покриттю дефіциту потужності в енергетичній системі України.

"Наразі країна потребує нової генерації. Ми зі свого боку робимо цей важливий крок. По суті – це кардинальне спрощення та здешевлення процедури приєднання нових генеруючих установок", – наголосив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Читайте також: "Укренерго" обмежило постачання електроенергії для бізнесу по всій Україні з 18:00, на черзі – населення

Як повідомлялося, раніше голова "Укренерго" Волдимира Кудрицький зазначав, що промисловим споживачам електроенергії було б доцільно розглянути можливості забезпечення себе власною генерацією для підвищення стійкості в умовах ударів РФ по енергосистемі України.

Він пояснив, що разом із відновленням пошкоджених внаслідок російських атак об’єктів потрібно будувати й нові електростанції. Вони мають замінити ті енергоблоки, які дуже сильно пошкоджені і їх відновлення займе дуже багато часу.

Автор: Михайло Орлюк