Среда, 01 мая 2024 17:57

Мер Ірпеня Маркушин хоче уникнути кримінальної відповідальності

Мер Ірпеня Маркушин хоче уникнути кримінальної відповідальності

Мер Ірпеня Олександр Маркушин планує відсторонити усіх працівників виконкому Ірпінської міськради, які дали свідчення правоохоронцям про корупційну схему, відому як "Ірпінський зарплатгейт"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Ірпінської міської ради.

Розпорядженнями про відсторонення Маркушин намагається здійснити тиск на свідків корупції в Ірпінській міській раді. Іншим свідкам Маркушин нав’язує "свого" адвоката, якого Маркушину оплатив найбільш скандальний ірпінський забудовник Олександр Пікулик. У знак вдячності, за послуги адвоката, Маркушин має видати Пікулику та його фірмам дозвіл на забудову (містобудівні умови) трьох великих частин приватного сектору в центрі Ірпеня.

Схема Маркушина полягала у розкраданні місцевого бюджету через оформлення "мертвих душ", відкати із зарплат працівників виконкому, підробку Олександром Маркушиним рішень сесії про затвердження штатних розписів. До "зарплатної схеми" були причетні близько 40 працівників виконкому. Через маніпуляції з зарплатами тільки у 2023 році було виведено орієнтовно 17 млн грн, які збиралися готівкою начкадрів Тамарою Халаім. З виведених з бюджету коштів, зокрема, фінансувалася так звана неформальна "пресслужба" Маркушина, яку координувала співмешканка мера Таїсія Юсупова.

За 2023 рік, коли в Ірпені не вистачало коштів на деокупаційну відбудову, наближені до Маркушина чиновники отримували фантастичні зарплати та премії. Начкадрів виконкому Тамара Халаім отримала 1 657 567 грн зарплати. Це утричі більше, аніж зарплата мера та його заступників. Начальниця відділу обліку та звітності й головна бухгалтерка виконкому ІМР Христина Глужанець у 2023 році "заробила" 1 326 223₴

Окрім схеми із зарплатами, мер Ірпеня Олександр Маркушин є фігурантом п’яти кримінальних проваджень, які розслідує Національна поліція та прокуратура.

Нагадаймо, що нинішній в. о. голови Броварської РДА виявися товаришем по чарці чиновника-п’янички Майбоженка.